Topmaver

Topmaver - SEGES Projektsitet

Projektet "Grise med topmaver" er støttet af Landdistriktsmidler og består af en arbejdspakke indeholdende 5 aktiviteter med det formål at reducere forekomsten af mavesår hos slagtesvin, polte og søer.

Arbejdspakken har til formål at klarlægge, hvilke fodringstiltag, der kan reducere forekomsten af mavesår hos slagtesvin, polte og søer, samt at udvikle en model, der kan forudsige en foderblandings effekt på mavesundheden. I soholdet skal betydning af mavesår hos diegivende søer undersøges og mulighed for at udpege risikosøer ud fra deres foderoptagelse afklares. De enkelte aktiviteters delmål er:

  • Aktivitet 1 - Mavemodel: Aktivitetens formål er at udvikle en simuleringsmetode, som kan bruges til at vurdere forskellige foderblandingers risiko for udvikling af mavesår på lige fod med praktiske forsøg. 
  • Aktivitet 2 - Test af kommercielle foderløsninger til besætninger med mavesårsproblemer: Aktivitetens formål er at undersøge effekten af såkaldt "problem-løser blandinger" på grisenes foderudnyttelse og mavesundhed.

  • Aktivitet 3 - Forekomst af mavesår hos løbeklare polte: Aktivtetens formål er at undersøge, om maveforandringer tidligt i livet påvirker forekomsten senere i livet. 

  • Aktivitet 4 - Sammenhæng mellem søers foderoptagelse og mavesundhed: Aktivitetens formål er at afklare, om søer med ar i den hvide del af maven har en lavere foderoptagelse end søer uden ar.

  • Aktivitet 5 - Betydning af fiberrige råvarers effekt på mavesundheden: Aktivitetens formål er at undersøge effekten af supplerende tildeling af fiberrige råvarer på forekomsten af mavesår.

Kongres for Svineproducenter 2014
EAAP 2014
Fagligt Nyt 2014
DVHS 2014
Fodringsseminar 2014
Fodringsseminar 2015
USK-undersøgelse af søer der blev udsat efter fravænning viste, at mavesundheden ikke var forskellig hos de 20 % af søerne der havde haft henholdsvis den højeste og laveste gennemsnitlige daglige foderoptagelse i diegivningsperioden.
Mavesundheden er statistisk sikkert bedst på løbetidspunktet, når poltene har fået mellemgroft formalet melfoder fra 30 kg og frem til løbning ved cirka 140 kg.
En test af 4 kommercielle blandinger til besætninger med mavesårsproblemer viser, at blandingerne kunne forbedre mavesundheden i forhold til pelleteret foder, men også at nogle af blandingerne giver lige så dårlig foderudnyttelse som melfoder.

© 2021 - SEGES Projektsitet